5 . مفهوم حقوقی واژه ی مطلقه
5. مفهوم حقوقی واژهی مطلقه شورای بازنگری در اصلاح برخی اصول مربوط به رهبری، ناگزیر از آوردن واژهی مطلقه در اصل پنجاهوهفت قانون اساسی شد تا از یکسو تعداد بندهای اصل یکصدودهم طولانی نشود و از سوی دیگر نقطهی پایانی اختیارات رهبری را مشخص کند. از اینرو مفهوم
5. مفهوم حقوقي واژهي مطلقه
شوراي بازنگري در اصلاح برخي اصول مربوط به رهبري، ناگزير از آوردن واژهي مطلقه در اصل پنجاهوهفت قانون اساسي شد تا از يكسو تعداد بندهاي اصل يكصدودهم طولاني نشود و از سوي ديگر نقطهي پاياني اختيارات رهبري را مشخص كند. از اينرو مفهوم مطلقبودن ولايت رهبر به اين معنا به كار برده شد كه اختيارات رهبري، اختصاص به يازده بند اصل يكصدودهم ندارد و در آن اصل حصر عددي مورد نظر نيست.(327)
فلسفهي كليهي اختيارات رهبري كه در لابهلاي تعبيرهاي مختلف از جمله: ولايت امر، ولايت فقيه و ولايت مطلقهي فقيه ذكر شده است و نيز آنچه در اصول گوناگون آمده، همگي گوياي تأكيد بر اسلاميت نظام است.
6. مجمع تشخيص مصلحت نظام
به مقتضاي اصل شورايي بودن تصميم گيريهاي كلان و سرنوشت ساز در كشور، دستيابي به شيوهي اجراي اين اصل در شئون، مسئوليتها و اختيارات رهبري، از معضلات حقوقي در قانون اساسي مصوب 1358 ش. شمرده ميشد كه بنيانگذار جمهوري اسلامي ايران در زمان حيات خود با تأسيس شورايي با عنوان مجمع تشخيص مصلحت نظام، گره اين معضل را گشود و در بازنگري قانون اساسي، سيرهي سياسي رهبر بزرگ انقلاب، به عنوان يك نهاد رسمي در اصل يكصدودوازدهم گنجانده شد. بر اساس اين اصل، مجمع تشخيص مصلحت نظام در موارد ضروري و احياناً بحراني با ديدگاههاي مشورتي، مقام رهبري را در اتخاذ تصميم نهايي، براي برونرفت از تنگناهاي قانون اساسي و موازين شرعي ياري ميكند.
احكام حكومتي يا احكام موقت ولايي كه مبناي اين نوع اختيار براي رهبري است، در حقيقت به منظور در امان داشتن اسلاميت نظام در برابر بحرانهاي تهديدكننده، پيشبيني شده است.